In elkaar zetten
Als laatste moet je in de meeste gevallen je breiwerk nog in elkaar naaien. Dit wordt soms mazen of grafting genoemd. Meestal gebruik je de wol waarmee je hebt gebreid ook voor het in elkaar zetten van je breiwerk. Dan zie je er het minste van. Je gebruikt hiervoor een naald met een groot oog, een borduurnaald of een stopnaald en naait (maast) je breiwerk aan elkaar.
Voor je je breiwerk in elkaar naait is het bijna altijd mooier om het eerst te blocken. Dat zorgt er voor dat je breiwerk er mooier uit gaar zien en dat je het makkelijker in elkaar kunt zetten.
Waarom blocken?
Blocken zorgt ervoor dat de steken in je breiwerk er veel mooier en gelijkmatiger uit gaan zien. Ook valt het breiwerk mooier nadat het is geblockt.
Zeker wanneer de delen nog aan elkaar gezet moeten worden kan het opspannen wonderen doen voor de vorm. Het maakt dat de naden plat zijn en de steken goed zichtbaar voor het in elkaar zetten van je breiwerk. Ook kantbreiwerk wordt veel mooier door het blocken. Het is de finishing touch voor je breiwerk, die de uren die je in het breien hebt gestopt nog waardevoller maken.
Door het breiwerk in vorm en op maat op te spannen krijgt het breiwerk de gewenste vorm. Wanneer je bijvoorbeeld vierkantjes breit om later in elkaar te naaien is blocken iets wat je absoluut niet mag overslaan.
Wat is blocken?
Blocken is het nat of vochtig maken van het breiwerk om het daarna in vorm te laten drogen. Niet iedere soort breigaren en breiwerk is hiervoor geschikt en je moet ook zeker weten of jouw breiwerk geschikt is voor de manier van blocken waar je voor kiest. Je kunt kiezen voor de natte block, de stoom block of blocken met een vochtige doek.
Hoe kun je blocken?
Blocken kan op verschillende manieren gedaan worden. Voor een deel is de methode die je kiest afhankelijk van het garen waarmee je hebt gebreid.
proeflapjeControleer voor je gaat blocken op het brei etiket het wasvoorschrift van de wol die je hebt gebruikt. Hoe makkelijker je de wol kunt wassen, des te natter kun je blocken.
Je kunt ook voor de zekerheid eerst een proeflapje blocken op de manier de je wilt gaan gebruiken om te zien of de wol er goed tegen kan.
Breiwerk in elkaar zetten
En eindelijk is je breiwerk dan af, je kant de laatste steek af en kijkt, best een beetje trots op jezelf, naar je werk. Maar je bent nog niet klaar. Want er zijn nog draadjes die uitsteken en behalve wanneer je een sjaal of iets dergelijks hebt gebreid, moet je je breiwerk ook nog in elkaar gaan naaien.
Draadjes afhechten en wegwerken
Je hebt altijd minimaal twee draden die je moet afhechten en wegwerken. Dat is de draad aan het begin, waar je je breiwerk bent begonnen en de draad aan het einde die overbleef toen je je breiwerk hebt afgekant.
Wanneer je meerdere bolletjes wol hebt gebruikt, zullen er ook meerdere draadjes zijn die je moet wegwerken.
Wanneer je niet wilt dat je breiwerk uit elkaar gaat vallen en ook niet wilt dat er losse draadjes uitsteken, moet je ervoor zorgen dat je deze draadjes netjes afhecht en wegwerkt.
En dan is het toch echt zo ver je kunt je breiwerk in elkaar gaan zetten. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je kunt het breiwerk met een stiksteek in elkaar zetten. Of je kiest voor een matrassteek of grafting om je breiwerk (bijna) onzichtbaar in elkaar te zetten.