• Veel accessoires om de hobby nog leuker te maken
  • Gratis levering NL vanaf €25, BE vanaf €50
  • Pakketten maandag t/m vrijdag voor 15.00 uur besteld worden de zelfde dag verzonden
  • Veel accessoires om de hobby nog leuker te maken
  • Gratis levering NL vanaf €25, BE vanaf €50
  • Pakketten maandag t/m vrijdag voor 15.00 uur besteld worden de zelfde dag verzonden

Basis breien

Breien is bijzonder ontspannend. Je kan het overal doen. Makkelijk tussendoor en eenvoudig mee te nemen. Thuis voor de buis, onderweg in de trein, op vakantie enz.

Je maakt snel de leukste creaties. Breien is veel meer dan alleen sokken en truien. Je kan zelf hele leuke dingen maken.

Leren breien met een ervaren iemand is makkelijker. Iemand die je op weg helpt. Maar het is ook prima zelf te leren.

Benodigdheden:

• Breinaalden

• Wol

• Breigaren

• Breipatroon

Om te beginnen heb je breinaalden en breiwol nodig. Wanneer je begint met breien kun je het beste beginnen met een niet al te dunne draad. Begin ook niet direct met een hele dure bol wol, je eerste breiwerk zal niet direct je beste breiwerk worden. Zoek een lekker makkelijk patroon om mee te beginnen.

Steken opzetten

De start van ieder breiwerk is het opzetten van de steken. Het patroon geeft aan hoeveel steken er nodig zijn.

Zorg ervoor dat je de steken niet te strak opzet, want dat maakt het breien van de eerste pen erg lastig. Om dit te voorkomen kun je eventueel de steken opzetten op een dikkere breipen waarna je ze overzet naar een dunnere naald.

Denk er ook aan om de begin draad lang genoege te nemen, zodat je altijd draad genoeg hebt om alle steken op te zetten die je nodig hebt.

Er zijn verschillende manieren om steken op te zetten. Je begint meestal met het maken van een opzetlus of een beginlus.

Hieronder zijn wat links waar je uitgebreide voorbeelden kan vinden:

Op de site van Dutch Knitting Design, vind je een foto serie waarop, onder andere, te zien is hoe je breiend kunt opzetten en hoe je een gehaakte opzet kunt maken.

Van: DUTCH KNITTING DESIGN

Op deze pagina van Drops vind je meerdere filmpjes over het opzetten van breiwerk. Ze zijn allemaal zonder geluid.

Van: DROPS

Het begin van ieder breiwerk, het opzetten van de steken.

Deze foto serie laat je stap voor stap zien hoe je dat doet.

Van: BREIEN EN BROUWSELS

Breien

Wanneer je de steken hebt opgezet kun je je eerste pen gaan breien. Dat wil zeggen je zorgt ervoor dat alle steken die nu op de ene breinaald staan op de andere breinaald terecht komen, op een manier die er voor zorgt dat je breiwerk een klein stukje langer wordt. Dan heb je, zoals dat heet een pen, of een naald gebreid.

Rechte steken breien

De steek die je nu als eerste gaat breien heet een rechte steek.

De rechte steek is de steek die iedere breister als eerste leert breien.

Wanneer je deze steek onder de knie hebt, heb je de basis van het breien te pakken. Daarna kun je de volgende breisteken leren.

Bekijk hieronder de fimpjes waar deze breisteek wordt voor gedaan. Bedenk dat alle begin moeilijk is en blijf volhouden, want ook jij kunt leren breien.

Van: ADLJ

Averechte steken breien

Heb je de smaak te pakken gekregen en kun je rechte steken breien, dan kun je de averechte steek gaan leren. Meestal wordt de averechte steek gebruikt voor de achterkant van een breiwerk.

Wanneer je de ene pen recht breit en de andere pen averecht zijn de voor- en achterkant van je breiwerk zijn niet gelijk. De voorkant is glad en je ziet kleine V'tjes en aan de achterkant zie je bobbels.

Wanneer je een pen recht en dan een pen averecht breit wordt dat de tricotsteek genoemd. Je breit dan een pen (alle steken die op een breinaald staan) recht, draait het breiwerk om en breit de volgende pen averecht.

Hieronder staan een aantal video 's die je voordoen hoe je averechte steken breit.

Hier zie je hoe je averechte steken moet breien. Handwerkjuf legt het je duidelijk uit.

Van: HANDWERKJUF

Dit filmpje van Scheepjes wol laat je zien hoe je averechts kunt breien.

Van: SCHEEPJES WOL

Breiwerk afkanten

Wanneer je breiwerk de juiste hoogte heeft bereikt, moet je je breiwerk afkanten.

Wanneer je de steken zomaar van de breipen zou halen, rafelt je breiwerk onmiddelijk uit. Daarom moet je je breiwerk op de juiste manier eindigen. Dit heet het afkanten van je breiwerk.

Er zijn verschillende manieren om je breiwerk af te kanten. Je kunt afkanten door de ene steek over de andere te halen, maar je kunt ook afkanten met behulp van een stopnaald. Voor een mooie afwerking kun je er ook voor kiezen om je breiwerk af te kanten met een I-cord of punniksteek.

Wanneer je je steken gaat afkanten, kant je rechte steken rechts af en averechtse steken kant je averechts af. Je haalt bij het afkanten de ene steek over de andere. Je begint met het breien van twee steken en haalt dan de eerste steek over de tweede steek heen. Dan brei je weer een steek en je haalt de steek die op je rechternaald stond over de net gebreide steek heen.

Wanneer je de steken te strak aantrekt bij afkanten, vervormt de rand van je breiwerk. Om dit te voorkomen kun je voor de afkant toer een breinaald gebruiken die twee maten groter is dan de breinaald waar mee je de rest van het breiwerk hebt gebreid.

Maar ook te los afkanten geeft geen mooi resultaat. Probeer de draad dan iets strakker aan te trekken.

Bekijk de onderstaande filmpjes en kies zelf de methode die, past bij jouw breiwerk, die jij snapt en die jij het prettigst vind werken.

Op dit filmpje van Knipmode zie je hoe je steken kunt afkanten.

Afkanten

Dit Nederlands gesproken filmpje van Handwerkles laat duidelijk zien hoe je steken kunt afkanten.

Afkanten

In elkaar zetten

Als laatste moet je in de meeste gevallen je breiwerk nog in elkaar naaien. Dit wordt soms mazen of grafting genoemd. Meestal gebruik je de wol waarmee je hebt gebreid ook voor het in elkaar zetten van je breiwerk. Dan zie je er het minste van. Je gebruikt hiervoor een naald met een groot oog, een borduurnaald of een stopnaald en naait (maast) je breiwerk aan elkaar.

Voor je je breiwerk in elkaar naait is het bijna altijd mooier om het eerst te blocken. Dat zorgt er voor dat je breiwerk er mooier uit gaar zien en dat je het makkelijker in elkaar kunt zetten.

Waarom blocken?

Blocken zorgt ervoor dat de steken in je breiwerk er veel mooier en gelijkmatiger uit gaan zien. Ook valt het breiwerk mooier nadat het is geblockt.

Zeker wanneer de delen nog aan elkaar gezet moeten worden kan het opspannen wonderen doen voor de vorm. Het maakt dat de naden plat zijn en de steken goed zichtbaar voor het in elkaar zetten van je breiwerk. Ook kantbreiwerk wordt veel mooier door het blocken. Het is de finishing touch voor je breiwerk, die de uren die je in het breien hebt gestopt nog waardevoller maken.

Door het breiwerk in vorm en op maat op te spannen krijgt het breiwerk de gewenste vorm. Wanneer je bijvoorbeeld vierkantjes breit om later in elkaar te naaien is blocken iets wat je absoluut niet mag overslaan.

Wat is blocken?

Blocken is het nat of vochtig maken van het breiwerk om het daarna in vorm te laten drogen. Niet iedere soort breigaren en breiwerk is hiervoor geschikt en je moet ook zeker weten of jouw breiwerk geschikt is voor de manier van blocken waar je voor kiest. Je kunt kiezen voor de natte block, de stoom block of blocken met een vochtige doek.

Hoe kun je blocken?

Blocken kan op verschillende manieren gedaan worden. Voor een deel is de methode die je kiest afhankelijk van het garen waarmee je hebt gebreid.

proeflapjeControleer voor je gaat blocken op het brei etiket het wasvoorschrift van de wol die je hebt gebruikt. Hoe makkelijker je de wol kunt wassen, des te natter kun je blocken.

Je kunt ook voor de zekerheid eerst een proeflapje blocken op de manier de je wilt gaan gebruiken om te zien of de wol er goed tegen kan.

Breiwerk in elkaar zetten

En eindelijk is je breiwerk dan af, je kant de laatste steek af en kijkt, best een beetje trots op jezelf, naar je werk. Maar je bent nog niet klaar. Want er zijn nog draadjes die uitsteken en behalve wanneer je een sjaal of iets dergelijks hebt gebreid, moet je je breiwerk ook nog in elkaar gaan naaien.

Draadjes afhechten en wegwerken

Je hebt altijd minimaal twee draden die je moet afhechten en wegwerken. Dat is de draad aan het begin, waar je je breiwerk bent begonnen en de draad aan het einde die overbleef toen je je breiwerk hebt afgekant.

Wanneer je meerdere bolletjes wol hebt gebruikt, zullen er ook meerdere draadjes zijn die je moet wegwerken.

Wanneer je niet wilt dat je breiwerk uit elkaar gaat vallen en ook niet wilt dat er losse draadjes uitsteken, moet je ervoor zorgen dat je deze draadjes netjes afhecht en wegwerkt.

En dan is het toch echt zo ver je kunt je breiwerk in elkaar gaan zetten. Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je kunt het breiwerk met een stiksteek in elkaar zetten. Of je kiest voor een matrassteek of grafting om je breiwerk (bijna) onzichtbaar in elkaar te zetten.