• Veel accessoires om de hobby nog leuker te maken
  • Gratis levering NL vanaf €25, BE vanaf €50
  • Pakketten maandag t/m vrijdag voor 15.00 uur besteld worden de zelfde dag verzonden
  • Veel accessoires om de hobby nog leuker te maken
  • Gratis levering NL vanaf €25, BE vanaf €50
  • Pakketten maandag t/m vrijdag voor 15.00 uur besteld worden de zelfde dag verzonden

Houten bouwpakket - Hurdy Gurdy - Ugears - 292 onderdelen

Productnr.: 1481

€ 70,00
incl. btw, excl. levering
Niet op voorraad
Levertijd: 2-3 dag(en)

Beschrijving

De Hurdy-Gurdy is een snaarinstrument dat een geluid produceert dat lijkt op het geluid van een doedelzak. Met de hand draai je een wiel aan die tegen de snaren wrijft, vergelijkbaar met de werking van een strijkstok op een viool.


De UGears Hurdy-Gurdy bouw je zelf zonder lijm, tandenstokers of speciaal gereedschap, omdat wij bij dit model hebben besloten om uitsluitend de gepatenteerde UGears multiplex verbindingen te gebruiken. De montage van de Hurdy-Gurdy bestaat uit meerdere fases. Eerst worden de kleinste delen in elkaar gezet om grotere bouw-eenheden te vormen: de body, decks, het wiel, krukjes, hoofdjes, afstemtoetsen, het keyboard en de snaren. Dit allemaal bij elkaar vormt dan het compleet model.


AFSTEMMEN

Het model heeft een melodie snaar voor het spelen van de hoofdmelodie en een bourdon snaar voor het achtergrondgeluid, vergelijkbaar met een bass. Zes toetsen corresponderen met zes noten die worden gespeeld door een knop in te drukken, terwijl er aan de kruk gedraaid wordt. Wanneer de toets losgelaten wordt, komt een zevende noot erbij.


De tweede (bourdon) snaar wordt op toon gebracht door een pen harmonisch te draaien (terwijl de melodie speelt of in elk ander gewenst interval (kwart, kwint, oktave)). Het bouwpakket omvat stukjes wax om het wiel in te smeren en daarmee de klank te verbeteren.


STAP 1Hoogte van de snaren aanpassen

De snaren moeten het wiel maar zachtjes aanraken. De Hurdy-Gurdy maakt een geluid vergelijkbaar met dat van een doedelzak. Het wiel wordt met de hand gedraaid en wrijft tegen de snaren aan, net als bij een viool of luit. De kleine knopjes op de brug kunnen met de klok mee of tegen de klok in gedraaid worden om de hoogte van de snaren aan te passen.


STAP 2 Uitzetten bourdon snaar

Voordat je begint met het stemmen van de eerste snaar (melodie-snaar), kan de bourdon snaar beter uitgezet worden met de kleine schakelaar in de klaviatuur box.


STAP 3 Afstemmen van de melodie snaar

Stem de eerste knop tot de D noot. Dit kan op gehoor, bijvoorbeeld met behulp van een piano of een YouTube video, maar ook met een stemapparaat of een gratis online stem app voor een gitaar. Vergeet niet, de D is ons advies, omdat wij vinden dat dit goed bij de klank van de Hurdy-Gurdy past. Jij mag uiteraard zelf beslissen en experimenteren welke klank jij het leukst vindt.


STAP 4 Afstemmen van de bourdon snaar

De bijhorende knop kan ook hier gedraaid worden om de bourdon snaar zo te stemmen dat het past bij de melodie snaar (naar een D in ons voorbeeld) of op een interval van jouw keuze (bvb kwart, kwint, octaaf). Ook dit kan weer op gehoor of met een gitaar stem app.


STAP 5 Smeren van het wiel

Smeer het wiel met het stuk wax uit het pakket en je bent klaar om op de Hurdy-Gurdy te spelen!


Bouw de Hurdy-Gurdy met je eigen handen en voel je als Stradivarius of een beroemde middeleeuwse minstreel!